Öğretmen dosyası nedir? Öğretmen dosyası nasıl hazırlanır? Öğretmen dosyasında bulunması gereken evraklar nelerdir?
Öğretmen Dosyası Nedir?
Öğretmen dosyası her öğretmende bulunması gereken, öğretmenin içinde gireceği dersleri ve sınıfları ile ilgili belgelerini barındıran bir dosyadır. Her öğretmenin dosyasını hazırlayıp içindeki gerekli belgeleri senelik olarak güncellemelidir.
Öğretmen dosyası hazırlarken belirli bir sırayı takip etmek gerekir. Bu sıra hem evraklara kolay ulaşmak hem de dosyanın bir düzen içinde durması için oldukça önemlidir.
Öğretmen Dosyasında Bulunması Gereken Evraklar Nelerdir?
1. Kapak Sayfası (İndirmek için tıklayın.)
Kapak sayfası dosyanın kime ait olduğunu belirten sayfadır. Öğretmenin adı, soyadı, okulu ve branş bilgisini içeren sayfadır. Dosyanın 1. sayfasında bulunması gerekir. (Her sene güncellenir!)
2. Türk Bayrağı (İndirmek için tıklayın.)
Türk bayrağı ülkemizin sembolü olduğundan her öğretmenin dosyasında kapaktan hemen sonra 2. sayfada renkli bir şekilde yer alması gerekir.
3. Atatürk Portresi (İndirmek için tıklayın.)
Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün herhangi bir portresinin - renkli veya renksiz bir şekilde - Türk bayrağından sonra 3. sayfada bulunması gerekir.
4. İstiklal Marşı (İndirmek için tıklayın.)
Bağımsızlığımızın sembolü olan İstiklal Marşı'mızın da öğretmen dosyamızda Atatürk portresinden sonra 10 kıtası olacak şekilde yer alması gerekir.
5. Atatürk'ün Gençliğe Hitabesi (İndirmek için tıklayın.)
Öğretmen dosyamızda 5. sırada yer alması gereken belgemiz de Gençliğe Hitabe'dir.
6. Öğretmenin Öz Geçmişi (Örnek indirmek için tıklayın.)
Öğretmenin doğumu, okuduğu okullar, iş becerileri ve yetkinliklerini anlatan bir öz geçmişi öğretmen dosyasında bulunmalıdır.
7. Öğretim Programları (İndirmek için tıklayın.)
Öğretim programı bir dersin içinde yer alan ve sene boyunca öğretilecek konuları ve kazanımları içeren dosyadır. Her öğretmen girdiği bütün derslerin öğretim programlarını öğretmen dosyasında bulundurmalıdır.
8. Öğretim Yılının (2023-24) Çalışma Takvimi (İndirmek için tıklayın.)
Öğretmenin dönem içinde yer alan tatil ve çalışma günlerini takip edebilmesi için öğretmen dosyasında bulunması gerekli bir belgedir. Öğretmenin bu takvimden yararlanarak yıl içinde yapacağı dersler, belirli gün ve haftalar ve çeşitli görevlerin organizasyonunu yapması gerekir.
9. Yıllık Planlar (2023-24) (İndirmek için tıklayın.)
Yıllık planlar, bir eğitim dönemi veya yıl boyunca yapılacak olan derslerin, konuların ve öğrenme hedeflerinin bir takvim çerçevesinde planlandığı bir belgedir. Yıllık plan, öğretmenlerin dersleri organize etmelerine, öğrenme hedeflerini belirlemelerine, ders içeriğini planlamalarına ve değerlendirme stratejilerini oluşturmalarına yardımcı olur. Yıllık planlar her sene güncellenmelidir.
10. Günlük Planlar (2023- 2024) (İndirmek için tıklayın.)
Günlük planlar bir gün içinde yer alan derslerin nasıl işleneceğini, kullanılacak araç gereç ve materyalleri detaylı bir şekilde anlatan planlardır. Günlük planlar, yıllık planlara uygun bir şekilde hazırlanmalıdır. Bu yüzden günlük planları öğretmenlerin belirledikleri bir yıllık plana göre kendilerinin hazırlaması daha uygun olacaktır. Günlük planlar her ne kadar dosyada bulunması gereken bir evrak olsa da kağıt fazlalığı ve dosya kalabalığını önlemek için bilgisayar ortamında da tutulabilir.
11. Zümre Toplantı Tutanakları (İndirmek için tıklayın.)
Zümre toplantısı, aynı okulda veya aynı branşta görev yapan öğretenlerin düzenli aralıklarla bir araya gelerek işbirliği ve koordinasyon sağladığı bir toplantıdır. Zümre toplantıları, eğitim sürecini iyileştirmek, öğrencilerin başarısını artırmak ve eğitim programlarını etkin bir şekilde uygulamak için önemli bir iletişim ve işbirliği aracıdır. Zümre toplantısı tutanakları; okul, ilçe ve ilde yapılan toplantıların tutanakları fotokopi çektirerek her öğretmenin dosyasına koyması gerekir.
12. Şube Öğretmenler Kurulu Kararları
13. Dersine Girilen Sınıfları Listesi
14. Öğrenci Performans Çizelgesi
15. Proje Değerlendirme Formu
16. BEP'li Öğrenci Dosyası (BEP'li öğrenci varsa hazırlanır.)
17. Yapılan yazılıların soruları ve cevap anahtarları
Rehberlik Dosyası
Sınıf rehberlik dosyası, bir öğrencinin akademik ve sosyal gelişimini izlemek, rehberlik hizmetlerini yönlendirmek ve kaydetmek amacıyla kullanılan bir dosyadır. Bu dosya, bir öğrencinin eğitim süreci boyunca toplanan bilgileri, belgeleri ve değerlendirmeleri içerir.
1. Rehberlik Yıllık Planı (İndirmek için tıklayın.)
2. Ders Başlangıç - Bitiş Saatleri (Listeye nasıl ulaşılır öğrenmek için tıklayın.)
3. Haftalık Ders Programı (İndirmek için tıklayın.)
4. Sınıf Oturma Planı (İndirmek ve incelemek için tıklayınız.)
5. Dersine Girilen Sınıfların Listesi (Listeye nasıl ulaşılır öğrenmek için tıklayın.)
6. Devam Takip Çizelgesi
7. Veli İletişim Bilgileri
8. Öğrenci Tanıma Formları
Kulüp Dosyası
Kulüp dosyası, bir öğrenci kulübü veya öğrenci organizasyonu için oluşturulan ve kulüp faaliyetleriyle ilgili bilgilerin kaydedildiği bir dosyadır. Bu dosya, kulüp yöneticileri veya danışmanlar tarafından kullanılır ve kulüp faaliyetlerinin düzenlenmesi, takibi ve belgelenmesini sağlar.